Escrivim aquest post, mentre escoltem de fons la música de la Maika Makovski. També, mentre encara ens arriben profundes emocions del dia que vam viure a Can Ràfols dels Caus. Poc a poc us anirem desgranant els motius d'aquest insòlit aparellament. Poc a poc us relatarem un dels tastos més especials que hem viscut. Abans, ens ha fet falta asserenar-nos. Com els vins de Carlos Esteva (propietari de Can Ràfols dels Caus), deixar passar el temps. Esperar que els adjectius i valoracions que us puguem transmetre flueixin, sí! Però mesuradament. Les nostres vides son plenes d'experiències. Recordar-les ens ajuda a reviure-les. Tant debò aconseguim atansar-vos un xic del que vam viure aquell gloriós dia de vins.
Arribem a Can Ràfols dels Caus (a pocs quilometres d'Avinyó Nou seguint la carretera que porta a Olesa Bonesvalls). El celler dona la benvinguda als que, per aquí, vulguin entrar al Massís del Garraf. Una terra i uns vins que sempre han lluitat per aconseguir un reconeixement diferenciat respecte el gran Penedès: sòls de poca profunditat d'on sobresurt fàcilment la roca mare, d'elevat contingut en calcària (fins al 40%), d'altituds entorn els 500m, en els que hi predominen espècies de plantes aromàtiques i matolls (margalló) i on les restes d'alguns fòssils marins recorden el seu origen.
La Rosa Aguado (gerent) i l'Albert Fontanals (responsable de vinyes i enòleg) ens reben a la mateixa porta d'entrada a la masia. Són ells els que ens acompanyaran al llarg del matí i ens explicaran les particularitats d'aquest celler pioner, en molts aspectes, del Penedès. No sense abans situar-nos i conèixer, breument, els orígens de Can Ràfols dels Caus. Una història que es remunta a l'any 1478, en el que s'han trobat els primers documents on es menciona el nom de Caus. Malgrat això, l'origen de la casa és de l'any 992. Algunes pedres que trobem damunt de les portes de la masia indiquen les seves successives ampliacions i canvis arquitectònics. De fet des de que Jacinto Esteva, avi de l'actual propietari, va adquirir-la (1939), en un estat molt precari, les remodelacions i recuperació d'espais han estat constants. Avui, el celler presenta uns espais plenament integrats i harmoniosos amb el paisatge.
Les vinyes de Can Ràfols dels Caus (90 hectàrees) són petites parcel.les que trenen el típic paisatge del massís. A cavall de petites pinedes, alzinars i vegetació baixa. La roca sedimentaria carbonatada (calcaries i dolomites) és un factor determinant en la viticultura aplicada a aquestes terres. Ens trobem, en bona part, conduccions en espatllera. Carlos Esteva fou un pioner en introduir aquest sistema a la zona del Penedès. També ho fou en l'introducció de varietats foranies. Avui, Can Ràfols dels Caus treballa 28 viníferes diferents (4 d'elles experimentals). Aquestes carecaterístiques afegides a d'altres (altitud, orientació, la marinada...) obliguen a l'Albert ha dissenyar actuacions personalitzades sobre cadascuna de les vinyes. Sempre seguint els principis d'una l'agricultura ecològica.
Observem ceps de vergues primes. Clars símptomes de com ha de ser de complicada la vida entre roques i sòls poc profunds. No obstant, en aquelles parcel.les on s'hi han acumulat, amb el pas dels anys, parts d'argiles i, així, la retenció d'aigua és major, Can Ràfols dels Caus ha implantat cobertes vegetals espontànies, per tal d'afavorir a la biodiversitat. En aquest sentit, l'Albert destaca l'importància, també, de les aportacions en matèria orgànica alhora de generar certa estructura en els sòls calcaris de la propietat.
A l'igual que els ceps penetren la roca a la cerca d'aigua. La roca penetra fins l'interior del celler per un retrobament amb el fruit de les seves plantes. La Rosa ens invita a entrar al celler precisament a través de la roca. Les grans dimensions d'aquest espai permeten treballar amb molta comoditat, sota condicions de llum natural i estabilitat de temperatura. Carlos Esteva ha estat sempre capdavanter alhora d'incorporar nous elements en les seves vinificacions. És així com Can Ràfols dels Caus disposa de taula de selecció per vibració, circuit per gravetat, sala de microvinificacions, etc... Poc a poc, aquest celler és, per en Carlos, el somni fet realitat!
Si a banda de tot el que us hem explicat, per alguna cosa es caracteritzen els vins de Can Ràfols dels Caus son per les seves llargues criances i llargues, també, fermentacions espontànies amb llevats indígenes. Carlos Esteva imprimeix personalitat artística en cadascun dels seus vins. De fet, el vi i l'art han estat dos elements indestriables de la seva vida. Les dues grans passions d'aquest home de tarannà discret i, al mateix temps, de virtuts inquietes.
El celler respira art i, avui, més que mai! La cantant Maika Makovski ha escollit la sala de criança del celler per promocionar el festival de música i vins Decanta. Així és com li agrada estar a en Carlos: entre copes de vins i envoltat de talent (les cantants Anna Roig, Maika Makovski i el sommelier Xavier Roig). A la cuina de la masia és el lloc on ens trobem tots, on compartim alguna anècdota i on comença el gloriós tast de vins.
Arriba el moment en que la Rosa ens convida a omplir de sensacions al que fins ara havien estat paraules i explicacions de tota una feina feta al llarg d'anys. Terraprima 2012 (cupatge amb base Xarel.lo i una punta de Incrocio Manzoni) obre el tast. Un vi que mostra lleugerament les característiques del massís. Molta mediterranietat, fresc i lleuger, tocs cítrics i minerals. Com la marinada, Terraprima és un vi de copes a mitja tarda. Gran Caus Blanc 2011 (cupatge de Xarel.lo, Chenin i Chardonnay) ha estat durant anys un referent quan es parlava dels blancs de Can Ràfols. Un vi intens: poma al forn, tocs de violetes, caramels, lleugeres notes de plantes aromàtiques i olivada. Cremós en boca. Presenta una notable acidesa, el que fa pensar amb la vida que té encara per endavant. Xarel.lo Pairal 2009és un vi per aquells que vulguin anar més enllà d'aquesta varietat. El Pairal prové de la vinya el cirerer (amb ceps de més de seixanta anys) i amb una lleugera criança en bota de castanyer.Tocs de fruits secs i lleugers torrats. fruites blanques. Com la resta, manté una acidesa notable. En boca, voluminós, sí! però amb una frescor intensa. De nou records d'aromàtiques. Un vi de grans virtuts gastronòmiques. La Calma 2011 (Chenin), exquisit! En boca rodo, fi, sedós. Una flor! Un vi per a ser begut en un retrobament on el temps hi sigui sobrer i on les paraules siguin passionals.
Permeteu-nos fer aquí un petit punt i apart. El vi que ve a continuació és un dels grans motius de la nostra visita a Can Ràfols dels Caus. Tastar-lo és deixar-se endur per una mar de fruits vermells cultivats (cireres, maduixes,...) i silvestres (aranyons,...). També, notes làctiques que el converteixen en un vi molt golós en boca. Gran Caus Rosat 2013 (Merlot) és el gran vi rosat de casa nostra. Tot i que hi trobem petits tocs de xuxes, aquestes, per a res, no emmascaren la seva personalitat. Ens sorpren amb quina força aguanta el pas del temps. Avui, és manté ben viu. Aquest Gran Caus enamorarà als poc bevedors de vi i embriagarà encara més als grans bevedors.
Ja en el tast dels negres de la casa, Pedradura 2006 (Marselan i Petit Verdot), malgrat els seus 9 anys de vida, és lleuger i fresc en boca que presenta notes de fruita vermella madura i xocolata. Una mostra més de lo bé que s'hi troben aquests vins a les mans d'en Carlos: conserven la joventut i creixent en maduresa. Gran Caus Negre 2005 (Cabernet Franc i Sauvignon i Merlot) n'és un altra exemple. Un vi en que les notes de fruites vermelles madures del Pedradura es converteixen en compotes. On creix el caràcter balsàmic i certa mineralitat. Un vi dens en copa, de complexitat alta, de pas profund i que ens porta a viure un nou moment d'intensitat pel qui s'estima el món vi: el tast de Gran Caus Lubis 2001 (Merlot). Repetiria algunes coses de les que ja he dit i les elevaria a la seva màxima potència. Un vi que us conduirà sí o sí a la felicitat. N'estic segur que és això el que busca en Carlos en tots i cadascun dels seus vins. I, avui, certament que amb nosaltres ho ha aconseguit.
Maika Makovski i Carlos Esteva han estat i són vides molt allunyades en molts sentits. Però que, a la vegada, mantenen enormes paralel.lismes entre si: una actitud de vida underground, un estil propi i molt personal, una mirada internacional, passió per la vessant artística ... Us invitem a que en gaudiu. Tant de l'un com de l'altra. I, si podeu, marideu-los!
Una abraçada amics (Carlos, Rosa i Albert) per obrir-nos el cor i aquestes excepcionals botelles!
![]() |
imatge exterior del celler |
Arribem a Can Ràfols dels Caus (a pocs quilometres d'Avinyó Nou seguint la carretera que porta a Olesa Bonesvalls). El celler dona la benvinguda als que, per aquí, vulguin entrar al Massís del Garraf. Una terra i uns vins que sempre han lluitat per aconseguir un reconeixement diferenciat respecte el gran Penedès: sòls de poca profunditat d'on sobresurt fàcilment la roca mare, d'elevat contingut en calcària (fins al 40%), d'altituds entorn els 500m, en els que hi predominen espècies de plantes aromàtiques i matolls (margalló) i on les restes d'alguns fòssils marins recorden el seu origen.
![]() |
les vinyes al peu del massís del Garraf |
La Rosa Aguado (gerent) i l'Albert Fontanals (responsable de vinyes i enòleg) ens reben a la mateixa porta d'entrada a la masia. Són ells els que ens acompanyaran al llarg del matí i ens explicaran les particularitats d'aquest celler pioner, en molts aspectes, del Penedès. No sense abans situar-nos i conèixer, breument, els orígens de Can Ràfols dels Caus. Una història que es remunta a l'any 1478, en el que s'han trobat els primers documents on es menciona el nom de Caus. Malgrat això, l'origen de la casa és de l'any 992. Algunes pedres que trobem damunt de les portes de la masia indiquen les seves successives ampliacions i canvis arquitectònics. De fet des de que Jacinto Esteva, avi de l'actual propietari, va adquirir-la (1939), en un estat molt precari, les remodelacions i recuperació d'espais han estat constants. Avui, el celler presenta uns espais plenament integrats i harmoniosos amb el paisatge.
![]() |
La Rosa Aguado i l'Albert Fontanals al centre de l'imatge |
Les vinyes de Can Ràfols dels Caus (90 hectàrees) són petites parcel.les que trenen el típic paisatge del massís. A cavall de petites pinedes, alzinars i vegetació baixa. La roca sedimentaria carbonatada (calcaries i dolomites) és un factor determinant en la viticultura aplicada a aquestes terres. Ens trobem, en bona part, conduccions en espatllera. Carlos Esteva fou un pioner en introduir aquest sistema a la zona del Penedès. També ho fou en l'introducció de varietats foranies. Avui, Can Ràfols dels Caus treballa 28 viníferes diferents (4 d'elles experimentals). Aquestes carecaterístiques afegides a d'altres (altitud, orientació, la marinada...) obliguen a l'Albert ha dissenyar actuacions personalitzades sobre cadascuna de les vinyes. Sempre seguint els principis d'una l'agricultura ecològica.
![]() |
el bosc i les característiques del massís fan que totes les parcel.les siguin de poca superfície |
Observem ceps de vergues primes. Clars símptomes de com ha de ser de complicada la vida entre roques i sòls poc profunds. No obstant, en aquelles parcel.les on s'hi han acumulat, amb el pas dels anys, parts d'argiles i, així, la retenció d'aigua és major, Can Ràfols dels Caus ha implantat cobertes vegetals espontànies, per tal d'afavorir a la biodiversitat. En aquest sentit, l'Albert destaca l'importància, també, de les aportacions en matèria orgànica alhora de generar certa estructura en els sòls calcaris de la propietat.
![]() |
la roca sempre tan present a la vinya |
A l'igual que els ceps penetren la roca a la cerca d'aigua. La roca penetra fins l'interior del celler per un retrobament amb el fruit de les seves plantes. La Rosa ens invita a entrar al celler precisament a través de la roca. Les grans dimensions d'aquest espai permeten treballar amb molta comoditat, sota condicions de llum natural i estabilitat de temperatura. Carlos Esteva ha estat sempre capdavanter alhora d'incorporar nous elements en les seves vinificacions. És així com Can Ràfols dels Caus disposa de taula de selecció per vibració, circuit per gravetat, sala de microvinificacions, etc... Poc a poc, aquest celler és, per en Carlos, el somni fet realitat!
![]() |
la roca penetra fins al mateix celler |
Si a banda de tot el que us hem explicat, per alguna cosa es caracteritzen els vins de Can Ràfols dels Caus son per les seves llargues criances i llargues, també, fermentacions espontànies amb llevats indígenes. Carlos Esteva imprimeix personalitat artística en cadascun dels seus vins. De fet, el vi i l'art han estat dos elements indestriables de la seva vida. Les dues grans passions d'aquest home de tarannà discret i, al mateix temps, de virtuts inquietes.
![]() |
moments de converses amb en Carlos Esteva (foto d'Anna Artís) |
El celler respira art i, avui, més que mai! La cantant Maika Makovski ha escollit la sala de criança del celler per promocionar el festival de música i vins Decanta. Així és com li agrada estar a en Carlos: entre copes de vins i envoltat de talent (les cantants Anna Roig, Maika Makovski i el sommelier Xavier Roig). A la cuina de la masia és el lloc on ens trobem tots, on compartim alguna anècdota i on comença el gloriós tast de vins.
![]() |
un dia ple de grans veus femenines |
Arriba el moment en que la Rosa ens convida a omplir de sensacions al que fins ara havien estat paraules i explicacions de tota una feina feta al llarg d'anys. Terraprima 2012 (cupatge amb base Xarel.lo i una punta de Incrocio Manzoni) obre el tast. Un vi que mostra lleugerament les característiques del massís. Molta mediterranietat, fresc i lleuger, tocs cítrics i minerals. Com la marinada, Terraprima és un vi de copes a mitja tarda. Gran Caus Blanc 2011 (cupatge de Xarel.lo, Chenin i Chardonnay) ha estat durant anys un referent quan es parlava dels blancs de Can Ràfols. Un vi intens: poma al forn, tocs de violetes, caramels, lleugeres notes de plantes aromàtiques i olivada. Cremós en boca. Presenta una notable acidesa, el que fa pensar amb la vida que té encara per endavant. Xarel.lo Pairal 2009és un vi per aquells que vulguin anar més enllà d'aquesta varietat. El Pairal prové de la vinya el cirerer (amb ceps de més de seixanta anys) i amb una lleugera criança en bota de castanyer.Tocs de fruits secs i lleugers torrats. fruites blanques. Com la resta, manté una acidesa notable. En boca, voluminós, sí! però amb una frescor intensa. De nou records d'aromàtiques. Un vi de grans virtuts gastronòmiques. La Calma 2011 (Chenin), exquisit! En boca rodo, fi, sedós. Una flor! Un vi per a ser begut en un retrobament on el temps hi sigui sobrer i on les paraules siguin passionals.
![]() |
la Rosa servint un dels vins tastats |
Permeteu-nos fer aquí un petit punt i apart. El vi que ve a continuació és un dels grans motius de la nostra visita a Can Ràfols dels Caus. Tastar-lo és deixar-se endur per una mar de fruits vermells cultivats (cireres, maduixes,...) i silvestres (aranyons,...). També, notes làctiques que el converteixen en un vi molt golós en boca. Gran Caus Rosat 2013 (Merlot) és el gran vi rosat de casa nostra. Tot i que hi trobem petits tocs de xuxes, aquestes, per a res, no emmascaren la seva personalitat. Ens sorpren amb quina força aguanta el pas del temps. Avui, és manté ben viu. Aquest Gran Caus enamorarà als poc bevedors de vi i embriagarà encara més als grans bevedors.
![]() |
compartir taula, vins, amistats, emocions... ho converteix en un moment únic! |
Ja en el tast dels negres de la casa, Pedradura 2006 (Marselan i Petit Verdot), malgrat els seus 9 anys de vida, és lleuger i fresc en boca que presenta notes de fruita vermella madura i xocolata. Una mostra més de lo bé que s'hi troben aquests vins a les mans d'en Carlos: conserven la joventut i creixent en maduresa. Gran Caus Negre 2005 (Cabernet Franc i Sauvignon i Merlot) n'és un altra exemple. Un vi en que les notes de fruites vermelles madures del Pedradura es converteixen en compotes. On creix el caràcter balsàmic i certa mineralitat. Un vi dens en copa, de complexitat alta, de pas profund i que ens porta a viure un nou moment d'intensitat pel qui s'estima el món vi: el tast de Gran Caus Lubis 2001 (Merlot). Repetiria algunes coses de les que ja he dit i les elevaria a la seva màxima potència. Un vi que us conduirà sí o sí a la felicitat. N'estic segur que és això el que busca en Carlos en tots i cadascun dels seus vins. I, avui, certament que amb nosaltres ho ha aconseguit.
![]() |
Gali prenent algunes notes (foto d'Anna Artís) |
Maika Makovski i Carlos Esteva han estat i són vides molt allunyades en molts sentits. Però que, a la vegada, mantenen enormes paralel.lismes entre si: una actitud de vida underground, un estil propi i molt personal, una mirada internacional, passió per la vessant artística ... Us invitem a que en gaudiu. Tant de l'un com de l'altra. I, si podeu, marideu-los!
Una abraçada amics (Carlos, Rosa i Albert) per obrir-nos el cor i aquestes excepcionals botelles!